Dezinfekcija vode

hlorisanje vode

Pod pojmom sterilizacija odnosno dezinfekcija vode podrazumeva se uklanjanje bioloških zagađenja poput virusa i bakterija iz vode. Za ovaj proces može se koristiti germicidno UV zračenje (UV lampa) ili dozirna stanica za hlorisanje vode.

UV zračenje vode, kada je sterilizator prilagođen brzini kretanja vode odnosno protoku je jedan od najelegantnijih rešenja za dezinfekciju vode.

Dozirna stanica je konfiguracija koja se sastoji od nekoliko komponenti i proporcionalno-u zavisnosti od količine vode koja teče kroz cev dodaje određen procenat sterilizacione hemikalije.

Hlorisanje vode je jeftin, pouzdan, vrlo efikasan način za dezinfekciju vode. Većina gram-negativnih bakterija (Salmonellae, E. Coli, B. Pyocyaneus...) su znatno osjetljivije na hlor od gram-pozitivnih bakterija.

Prisustvo amonijaka u vodi, odnosno nitrita NO2 i nitrata NO3 kao produkata oksidacije amonijaka NH4 moguće je iz vode ukloniti doziranjem hlora, ukoliko se prethodno odstrane organske materije iz vode. .

 


Sterilizacija vode - uklanjanje bakterija iz vode

Osnovno o biološkom tretmanu vode

Hemijska ispravnost vode nije uvek jedini parametar za kvalitet vode. Biološka zagađenja kao što su bakterije u vodi ili određeni virusi često moraju da se uklone iz vode bilo da je pitanje o vodi za piće ili pripremi vode za trhnološke procese. U praksi se najčešće koriste dve metode, UV zračenje i Dozirna tehnika koja "ubacuje" anti-bakteriološki koncentrat u vodu.

Najčešće bakterije u vodi se Ešerihija koli, Kolifromne bakterije i Koliformne bakterije fekalnog porekla, Pseudomonas aeruginosa, Salmonela, Aerobne mezofilne bakterije itd..